יושבנות

התשובה לנזקי היושבנות ולכאבי הגב והכאבים האחרים באורח החיים המודרני

התשובה לנזקי היושבנות ולכאבי הגב התחתון והכאבים האחרים הנובעים מהיעדר תנועה מספקת באורח החיים המודרני

בעשור האחרון מסקירת מאפייני ארגונים שונים, מסתבר שבחברות רבות עולה המודעות להון האנושי. הגורמים האחראים על משאבי האנוש ורווחת העובדים באותם ארגונים, מצהירים על ניהול ההון האנושי כחלק ממדיניות האחריות החברתית וההתחייבות החברתית הן כלפי העובדים והן כלפי הארגון. אין ספק היום שתשומת הלב לעובדים ולבני משפחותיהם, לחוויה האנושית במסגרת העבודה, לבריאותם ולאיכות חייהם של העובדים מהווה תרומה הדדית ובכלל זה גם לרווחיותן של החברות.

בהיבט זה ולאור הניסיון בפועל, לידע ולמוצר Respine4u www.respine4u.com שפותח לצורך הקלה בכאבים, הפחתת לחצים ממערכת העצבים וכתוצאה מכך להעצמת יכולות הריפוי הטבעית בגוף, לכל אלה יש ערך ותרומה רבה לרווחיות של חברות במניעת הנזקים הנגרמים כתוצאה מכאבים מתמשכים שונים כגון כאבי גב כלליים, כאבי גב תחתון, צוואר, אגן וכאבי ראש.

החדשנות בגישת Respine4u  הנה בשילוב של ידע ומוצר ייחודיים, שילוב של עקרונות מגישות טיפול שונות כגון כירופרקטיקה ועל פי מחקרים בתחומי המוח, התפקוד הנוירולוגי, התנהגות אנשים וחדשנות בתחום של שחרור לחצים מהגוף, עמוד השדרה ומערכת העצבים.

סרטון הסבר על התכלית של Respine4u

לצורך המחשת יכולת הגוף להפעיל תהליך הפיך של מנגנון ריפוי טבעי, להלן עדותו של יוסי שמעון שחזר לתפקוד מלא, לאחר כ 15 שנים של סבל.

כברוב הארגונים מרבית העיסוקים מתרחשים בישיבה ממושכת והיעדר תנועה מספקת. הנושא קריטי בהקשר של הפגיעה בתוחלת החיים הבריאה.  לדוגמה – במחקר שנערך במשך 21 שנים על 128,000 אנשים התגלה כי הישיבה הממושכת והיעדר תנועה מספקת בגוף מהווה בעיה הקשורה היום לסיכון מוות מ 14 מחלות מתוכן סרטן, שבץ מוחי, כשל כלייתי, מחלות דרכי הנשימה, כיב קיבה, פרקינסון, אלצהיימר, הסינדרום המטבולי הכולל שומנים בדם, סוכרת, כולסטרול… רשימה מדאיגה למדי .

Sitting Tied to Risk of Death From 14 Diseases

הלחצים נגרמים בשל הישיבה :

  1. יציאה מהאיזון והמנח הסימטרי – למשל כתוצאה מישיבה נוצרים הלחצים על האגן ועמוד השדרה, היעדר תנועתיות מספקת וחוסר בפעילות גופנית
  2. קומפרסיה, דחיסה של חוליות עמוד השדרה ולחצים על הדיסקים שבין החוליות במיוחד בגב התחתון חוליות – L4-L5
  3. נשימה שטחית שאיננה יעילה למשל כתוצאה מישיבה מול מסכים, זהו מנח לקוי הן מבחינת בית החזה והן מבחינת הסרעפת, בכפיפת הכתפיים והצוואר לפנים.
  4. הימצאות במצב מתמשך של סטרס רגשי במשך רוב הזמן ביום שמרביתו בישיבה מול מסכי מחשב ומסכים אחרים המספקים שטף והצפה של מידע והסחות דעת.
  1. הרגלי תזונה לקויה, מגוון חסר בתזונה וכמויות מופרזות הגורמים לתפקוד לקוי של מערכת העיכול וכתוצאה מכך פגיעה וירידה בתפקודי המערכת החיסונית בכלל, וכשלים הן באספקת אבות המזון הדרושים לבניית הגוף (חלבונים, פחמימות, שומנים), סיבים והן במאזן המינרלים, הוויטמינים ואנזימי עיכול חיוניים וכתוצאה מכך פגיעה וירידה בתפקודי המערכת החיסונית בכלל, וכשלים הן ביכולת ספיגת המזון – באספקת אבות המזון הדרושים לבניית הגוף (חלבונים, פחמימות, שומנים), סיבים והן במאזן המינרלים, הוויטמינים ואנזימי עיכול חיוניים.

בעוד שאת אורח החיים קשה מאוד לשנות ומאפייניו קבועים, ניתן לצמצם את השפעתו המזיקה על ידי חיזוק הקשר שבין המוח לבין הגוף וחיזוק יכולתם של המוח והגוף להתאים את המוח ואת הגוף ולהבריא באופן טבעי עד כמה שמתאפשר.

כאמור 'ישיבה ממושכת' בעבודה הנה הגורם המשמעותי ביותר הקשור להתפתחותן של מחלות כרוניות על פי James Levine, M.D., Ph.D, professor of medicine at Mayo Clinic מרביתן של מחלות אלו כולל השמנה נובעות מלחצים המצטברים בגוף לאורך זמן. ולכן חשוב למצוא דרכים לשחרר את הצטברות הלחצים /הסטרס

התועלת לארגון ולעובדים

  1. חיסכון בעלויות, צמצום ומניעת אובדן שווי התוצר, הפחתה בהיעדרות בשל ימי מחלה ויכולת עבודה מוגבלת
  2. בריאות העובדים, התרומה הישירה לאיכות החיים, ליכולת התפקוד בעבודה, במשפחה, בחברה, שיפור איכות החיים, שיפור יכולת הלמידה, הריכוז, הפיתוח – מימוש הפוטנציאל ברמת הפרט וברמה הארגונית.
  3. מניעת התדרדרות על ידי תחזוקה ותהליך שיפור – מעבר ממצב של "כיבוי השריפות" רק כאשר כבר אי אפשר לסבול יותר, למצב מתמשך של מודעות ומניעה.

ברמה של ארגון כדוגמת הנ"ל, המוצר Respine4u ותפישה זו, מאפשרים מענה נגיש ומעשי ומציעים ערך ותרומה רבה לשורת הרווחיות במיוחד לנוכח הגדלת העלויות למשק, לארגונים, לחברה ולפרט.

הנתונים והעובדות בארה"ב משקפים בסבירות גבוהה את המתרחש בעולם המודרני בכלל – נתונים רבים אחרים ניתן למצוא במאמר 

The Burden of Musculoskeletal Diseases in the United States

למשל: עבור כל אחת מהשנים 2013 עד 2015, ממוצע שנתי של קרוב ל -29% מאוכלוסיית ארה"ב בגיל 18 שנים ומעלה דיווחו על כאבי גב תחתון במהלך שלושת החודשים האחרונים. בין האנשים המדווחים על כאבי גב תחתון, אחד משלושה (35.7%) סבל מכאבי גב המקרינים לתוך הרגל. כשליש מהאנשים המדווחים על כאבי גב תחתון דיווחו גם על התנסות בכאבי צוואר. כאבי גב תחתון מדווחים בשיעורים גבוהים יותר על ידי נשים  (30.5%) יותר מאשר גברים (26.4%) השיעור הגבוה ביותר לכאבי גב תחתון שדווחו עבור שני המינים אירעו בקבוצת גיל 45-64 שנים (33.3%)

דוגמה לממצאים מדאיגים והשפעתם בעניין מצבי תחלואה שונים של עמוד השדרה:

איור 1 – ארה"ב – טווח השנים 1996-2014 , מראה עליה בהוצאות בביליוני $ , כפונקציה של מצבי תחלואה בגין עמוד השדרה. הקו הירוק מראה את סה"כ העלויות המצטברות בעוד שהקו האדום מראה את התוספת במדרגות פר כל שנתיים.

אם קראת עד כה ואתה בעל עניין אישי באמור או שייך למקבלי ההחלטות בארגון, הנך מוזמן להשאיר פרטים.

להשארת פרטים>>

נשמח להדגים את Respine4u בפגישת התנסות ולהרחיב במענה מקצועי לשאלות נוספות

הרחבה על ישיבה בכלל וישיבה ממושכת בפרט

המטרה של מאמר זה הנה להעלות את המודעות, להסביר את הבעיה, את הסיבות לבעיה ומה ניתן ודרוש לעשות.

הבעיה נעוצה בכך שאורח החיים המודרני מביא אתו אילוצים קבועים – נמשיך לשבת בעבודה, בבית, בפקקים, בפעילויות הפנאי שלנו אבל מה שכן יכול להשתנות זו התגובה שלנו להשפעות השליליות על בריאותנו באורח חיים זה ולהחזיר את השליטה לידנו, או נכון יותר למוח ולגוף שלנו.

מה באמת קורה בגוף שלנו? באורח החיים המודרני הלחצים הפיזיים, הכימיים והרגשיים מצטברים, משפיעים על תפקודי המוח, על תפקודי עמוד השדרה ומערכת העצבים הפרושה בגופנו.  לחצים אלו על הגוף מחייבים מודעות מתמדת בעיקר למתרחש במצבים סטאטיים ולחוסר תנועה מספקת.

מהי ישיבה ממושכת?! מצב סטאטי על הישבן יותר משעה יותר מחצי שעה?! תלוי את מי שואלים אבל זה ממש לא משנה.  הישיבה הממושכת גרועה לבריאותנו בטווח הקצר ובטווח הארוך, מכיוון שהיא מייצרת מצב נייח, חוסר תנועה של הגוף וחוסר תנועה בתוך הגוף.

כאשר במרבית שעות היום לא זזים והגוף לא נמצא בתנועה מספקת, מספר מערכות גוף עשויות לתפקד באופן חלקי או לקוי ומצבנו מתדרדר בכל יום קצת יותר, כל יום מתחיל ממקום קצת פחות טוב מהיום שקדם לו.

חשוב להבין שחוסר בתנועה מוביל להתפשרות על יכולת המוח לנהל את הגוף, להתפשרות על המנח הסימטרי של הגוף וכתוצאה מכך להשפעה על תפקודן הרצוי של מערכות גוף שונות, המוח אמנם משדר כאבים ואי נוחות וגם אם אינו משדר כאבים, המצב הזה הנו הבסיס להתפתחותן של מחלות שלרוב החוויה המדווחת מביעה הפתעה, פתאום הודיעו לי שיש בעיה בבדיקות, שהתגלה כשל או תסמונת כזו או אחרת הדורשת טיפול דחוף וכדומה.

בטווח הבינוני והארוך ולעיתים גם בטווח הקצר הישיבה למעשה מקצרת את יכולותינו לחיות חיים פעילים, בריאים ולא רק ארוכים. על פי המחקר המדעי היום ישיבה קשורה להתפתחותן של כ 14 מחלות כרוניות ויש אומרים הרבה יותר. אבל מה עם איכות החיים, האם ניתן למנוע ולצמצם את נזקי הישיבה? התשובה היא כן, לזוז, לנוע, להפעיל את מערכות הגוף בצורה חכמה ולא רק לשחרר לחצים פיזיים אלא גם להקפיד על מנח הגוף, מנח שאינו מתפשר על הסימטריה, על הזקיפות של הגוף, להקפיד על פעילות גופנית, על תנועה, על תזוזה ובעיקר להרגיע, לנוח, לנשום, לעשות מדיטציה.

עד שלא חושבים על זה, נדמה שהישיבה מעניינת רק את הישבן שלנו, לפי סוגי הכיסאות המיוחדים אותם אנו רוכשים במחירים שונים. מעניינת עד כדי כך שאם נוח לישבן אז נדמה לנו שהכול בסדר.  החדשות הרעות הן שהישיבה מעניינת את המוח ואת כל גופנו.

נתחיל בכל מה שמופעל עליו לחץ פיזי –  ראשית הישבן המחובר לאגן, שרירי הישבן, מפרקי האגן, מפרק האגן הקדמי, נרד ללחץ על שרירי הירכיים האחוריים, נעבור לנטרול התנועה והורדת העומס מהברכיים והרגליים המתוכננות להליכה. אגב הפיתוח של כל אלה התחיל לפני מספר מיליוני שנים, מדוע החלטנו לעבור גרסה ו"לשדרג" לכסאות "נוחים" (למי?) עם גלגלים להפרעה בייצוב, המחוברים לרגליהם?  ומגוון פינוקים מודרניים שיש לצידם מחיר בריאותי…

נמשיך במהרה, נטפס מהישבן קצת למעלה, הלחץ כלפי מעלה והמתח הנוצר משרירי הישבן והירכיים פועלים על רקמות הגב התחתון וללא סנכרון ואיזון עם רקמות האגן, לחץ מופעל על עמוד השדרה, על החוליות והדיסקים שבין החוליות, על עצם הזנב, ואנו באי נוחות בהישענות ונטייה לשמאל, לימין, קדימה ואחורה (4 כיוונים ו אפשר גם באלכסון) אנו בכפיפת כתפיים קדימה, נשימה שטחית והצוואר מוטה קדימה כשמופעל עליו מומנט וכוח לא סביר לאורך זמן.

התנהגותנו ברובה משדרת אי נוחות, ממש תנועה עצבנית בכיסא, ישיבה רגל על רגל המוציאה את האגן מאיזון, האם חשבתם פעם על כך שאיננו מוצאים את מקומנו בכיסא שעליו רשום שמנו, לא במקרה, מקומנו הטבעי ממש לא שם.

הישיבה באופן טבעי אינה טבעית, היא מכניסה אותנו למתח, לסטרס כמו שאומרים, היא משדרת לנו ולסביבתנו חוסר מעש, חוסר פעילות ולראיה אם נחזור למקורות הקרובים – עד לפני כ 100 שנה רובנו לא ישב במרבית שעות הפעילות.

הסטרס הזה והמחשבה על כך שהישיבה פוגעת בנו עוד יותר מקומם אותנו, פשוט מהסיבה שזה חלק מאילוצי אורח החיים שלנו, זו הפרנסה, זו הדרך שלנו לנוע ממקום למקום בנסיעה בישיבה, כך אנו נפגשים עם אנשים ומדברים, בישיבה, כך נראית תרבות הפנאי שלנו.

המכנה המשותף, כמו גם הפתרון להשפעות שתוארו לעיל על חלקי גופנו הנו המוח, הוא מנהל ומחליט כיצד יתפקדו כל חלקי גופנו.

על כך בישיבה הבאה, נדבר על תפיסת המערכות של גופנו על הבעיה שבגללה נגרמות המחלות הכרוניות וקצת על מה ניתן לעשות?!

הגוף הנו מערכת שלמה – מעין פאזל, אך הוא מאורגן הייטב הן במבנה והן תהליכית ואינו מפוזר חלק פה וחלק שם כאילו שמרכיבים אותו באופן אקראי.

תפיסת המערכות של גופנו, הבעיה שבגללה נגרמות המחלות הכרוניות כתוצאה מישיבה וקצת על מה ניתן לעשות?!

הנחת היסוד הנה שאם אנחנו חיים משמע שנולדנו, גדלנו, גופנו התחדש ותמיד ידע להבריא את עצמו באופן טבעי וללא צורך בהתערבות חיצונית. לגופנו ישנה את האינטליגנציה הפנימית, את הידע ואת היכולת לקיים את עצמו.  מחלות מתפתחות בגוף מסיבות שונות אז מדוע מישיבה?! אם כן זה קשור ללחצים על המערכת העצבית, זו שמעבירה מידע מהגוף למוח על מנת שהמוח יוכל להעביר הוראות ולנהל את הגוף למען השרידות וקיום החיים. כאשר קיימות הפרעות למוח בניהול ובבקרה של הגוף, התפקוד של אברי הגוף משתבש ומתחילות בעיות והתפתחותן של מחלות.

ובכן אם ישבתם מעט וחשבתם הרבה על השפעתם של הלחצים על גופנו כתוצאה מהישיבה, היא משפיעה לא רק על כל חלקי הגוף אלא על מערכות גוף שכולן קשורות ותלויות האחת בשנייה מבחינה תפקודית.

המערכת העיקרית הנה מערכת העצבים המרכזית: מוח – חוט שדרה – העצבים הפרושים בגופנו. המוח אינו יכול להוריד פקודות מתאימות לגוף כאשר האינפורמציה לא מגיעה אליו. דמיינו את המערכת הזו כמערכת החשמל בביתכם, כאשר עמוד השדרה הוא ארון החשמל המרכזי ויחידת הבקרה המנהלת את כל החשמל הנה המוח.

אם ישנו לחץ של החוליות והדיסקים שבינן, לחץ על העצבים וחוט השדרה, זה דומה למתגים שנותקו בארון החשמל, מתגים שצריך להרימם ולהחזירם למצב ON על ידי שחרור הלחצים. ישנן דרכים רבות לשחרר לחצים מהגוף, בין אם זו פעילות עצמית של הליכה, התעמלות לסוגיה, נשימה, מדיטציה דרך טיפולים אלטרנטיביים כגון כירופרקטיקה, פיזיותרפיה, הידרותרפיה, מסאג', דיקור ולמעשה כמעט כל טיפול הנוגע פיזית בגוף ומפעיל עליו כוח במידות שונות.

הדרך השלישית הפחות רצויה כמובן שננקטת רק כאשר הלחצים על המערכות העצביות ממש יוצרים בעיה מכאנית-תפקודית הנה זריקות, ניתוחים מסוגים שונים בפרט בעמוד השדרה, או בברכיים, מפרקי האגן, מרפקים, שורשי כף היד ועוד.

אחת הדרכים המזיקות הנה התעלמות מהכול, העלמת הסימפטומים והסתפקות בהעלמת תודעת הכאבים במוח למשל על ידי נטילת משככי כאבים. זה כמובן לא רצוי.

מה ניתן לעשות?! ישנן שלוש רמת טיפול בלחצים:

  • הרפואה הקונבנציונאלית מאבחנת מחלות וחולי ומרפאת באמצעים שונים כולל תרופות נגד דלקות, זריקות וניתוחים.
  • טיפולים אלטרנטיביים – שחרור לחצים בשיטות שונות כאשר המומחיות העיקרית למשל של כירופרקטיקה שהנה מובילה בתחום, ממוקדת לא רק בשחרור הלחצים אלא בטיפול בעמוד השדרה ובשאר הגוף ויצירת התנאים למימוש היכולת הפנימית של גופנו כך שיבריא עצמו בצורה טבעית.
  • הטיפול שלנו בעצמנו – היכולת להבין ולהגיב. היא מתחילה במודעות שלנו לגופנו, ההקשבה לגוף, תשומת הלב לגוף ולא להתעלם, האינטליגנציה שלנו, ההבנה מה קורה לנו באורח החיים שלנו. המודעות למתרחש בגופנו, לסימנים מעידים, ללחצים או לסיבות, או אירועים או פעילות שעלולים לגרום להצטברותם של לחצים בגופנו משלושת הסוגים – לחץ פיזי, לחץ. כימי, ולחץ רגשי (סטרס).

המפתח לטיפול זה בעצמנו נמצא בחיבור שבין האינטליגנציה המולדת לזו שאנו צוברים באופן מכוון בתודעה. שילוב זה יכול לקדם את שחרור הצטברות הלחצים. הטיפול שלנו בעצמנו מתקשר ונותן מענה לשלושת סוגי הלחצים: השילוב של הפעלת התזוזה של הגוף , תזונה ראויה, מנוחה נכונה וניהול המחשבות והרגשות כל אלה הם הבסיס לשינוי חיובי בבריאותנו.

דרכנו מבוססת על ארבעה עקרונות:

  1. הצטברותם של הלחצים הנה תהליך, הגוף יודע לשחרר לחצים שהצטברו בתהליך הפיך בהינתן תנאים מתאימים של רגיעה, הקלה ושחרור והפעלה ושחרור בו זמנית של המערכות.
  2. גישת המניעה מחייבת הכללה של פעילות גופנית, תזונה מזינה לגוף, חשיבה חיובית וחשוב מכל הידיעה שלמוח ולגוף ישנה יכולת וגמישות להתאמה לשינויים ויכולת להבריא באופן טבעי בהינתן תנאים אלו.
  3. דרושה תשומת לב לגוף ותגובה, זאת מכיוון שרק אנחנו יודעים שהמוח יודע לנהל היטב את גופנו, אבל הוא יכול רק להגיב לאילוצי המציאות בה אנו חיים, אנחנו יושבים שעות ארוכות ומתפקדים תחת אילוצים, כשהמוח אינו יודע מראש מהו אורח החיים שתכננו, שיכול להשפיע עליו ועל הגוף. לכן כה חשוב לנצל את ההזדמנות לעשות ככל יכולתנו כדי לכוון במודע לאן זה הולך.
  4. המוח יודע לזהות הצטברותם של לחצים על המערכת העצבית ומשדר לנו שמשהו קורה במערכות התראה משוכללות שאחת מהן היא הופעת כאבים או אי נוחות ושינויים בגין זיהוי מצבים בהם אנחנו בלחץ. כל הכאבים אותם אנו מרגישים מופיעים ומעובדים במוח וחשוב מאוד להגיב לזה.

נרחיק לכת ונאמר שפחות חשוב מהו הטיפול שבחרנו, בסופו של דבר שום טיפול אינו מבריא את גופנו אלא המוח והגוף מבריאים אותנו. הטיפול הנו שלב ראשוני בתהליך בו המוח מבין שחל שינוי. מכאן מתאפשר להמשיך מהנקודה ממנה התחיל הטיפול, בתהליך המשפר את הקשר בין המוח-מערכת העצבים והגוף לטובת המשך הריפוי הטבעי ואף יצירת קשרים חדשים במוח (neuroplasticity) לטובת הרגלי תפקוד בריא יותר.

בריאות הנה דבר טבעי, חשוב לתחזק ולשמור עליה על ידי הקפדה על מכלול של דברים, אך משחל בה שיבוש עולה הצורך לתת לגוף את התנאים להבריא עצמו באופן טבעי, לא להתעלם מסימנים מעידים וכן להגיב ולפעול.

מאמר זה נכתב בעל ידי צוות Respine4u , בהתבסס על Haavik Research Limited וניסיון מעשי שנצבר משנת 2006, בתחום כאבי הגב ומערכת העצבים.

המידע המונגש כאן על ידי חברת גיבוי יומי בע"מ, יצרנית מוצר הנוחות Respine4u שפותח לשימוש ביתי על פי תפיסת הכירופרקטיקה הכללית [ההוליסטית], מסופק למטרות חינוך, בידור, העשרה ומיועד לשיתוף ידע ומידע בלבד.

 

מידע זה אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי ו/או טיפול מכל סוג.  חברת גיבוי יומי בע"מ אינה לוקחת שום אחריות על השימוש או אי השימוש במידע זה.

 

המידע אמנם מבוסס על הסרטונים של הוביק מחקר בע"מ (Haavik Research Limited) ומיועד לעודד אותך למודעות לבריאות בכלל ובפרט אך בכל הנוגע לבריאות גופך יש להתבסס על מאפייני אורח החיים שלך, הלמידה העצמית והמחקר שלך ובשיתוף שלך עם אנשי מקצוע מומחים בתחום הבריאות.

 

 

 

 

מאמר זה מבוסס על מידע מחקרי מ- Haavik Research Limited

אהבת? שתף את הפוסט!

סגירת תפריט
×
×

עגלת קניות

תנאי השימוש

פטור/הגבלת אחריות:

ה־Respine4u הינו מוצר נוחות ואינו מוצר רפואי ואינו מיועד לטיפול רפואי ועל כן, אם וככל והנך סובל מבעיה רפואית כלשהי, הרי שהנך נדרש להתייעץ עם הרופא המטפל טרם השימוש במוצר.

מובהר בזאת כי החברה לא תהיה אחראית ולא תכסה עלות כל נזק ישיר או עקיף שנגרמו/ייגרמו למשתמש עקב השימוש ב־Respine4u. נציגי החברה אינם מעניקים כל ייעוץ רפואי בנוגע לשימוש במוצר ועל כן אם וככל שהמשתמש זקוק לאישור רפואי לשימוש במוצר, הרי שקבלת אישור זה תהא באחריותו הבלעדית. לתשומת לב המשתמש, השימוש במזרן עלול לגרום לעיתים לתחושת אי נעימות ו/או בחילה ו/או הרגשת סחרחורת קלה.