blog-photo2

כאבי גב והקשר למוח

כאבי גב מתמשכים, כאבי ראש, כאבים אחרים ובמיוחד כאבים כרוניים היכן הם קורים?
מה הקשר למוח? מדוע בכלל מרגישים אותם?

 על פי המחקרים העדכניים ביותר (Haavik Research) הכאב הוא בעיה של הקשר בין המוח לגוף.

כולנו חשים כאבים בגוף אבל למעשה הכאב נוצר במוח ולא בגוף, אפילו אם המוח רק חושב שיש לנו בעיה, הוא משדר לנו כאב ואנו נחוש את הכאב גם אם בינתיים "הכל בסדר"  למשל כאשר רק קיימת סכנת נזק לרקמות בגוף.

תופעת הכאב החד והגב התפוס מוכרת לרובנו, פתאום המוח נועל אותנו ואנו מפחדים לזוז.

המדע מכיר גם תופעה הפוכה, שבה יכול כבר להיות נזק ממשי לרקמות בגוף ולמרות זאת המוח מחליט שלא נחוש כאב.

מצב זה נקרא "פרדוקס הכאב" שבו תחושת הכאב איננה משקפת את חומרת המצב ואפילו לא ברור מהו מיקום הנזק, או עצם קיומו של נזק פיזי.

למה בדיוק זה קורה? איננו יודעים, המדע כבר גילה הרבה בדורנו אך עדיין אנו יודעים פחות מדי על גופנו ועל תפקוד המוח. יחד עם זאת צריכים לסמוך עליו שהוא יודע מה הוא עושה. זה עבד עד כה, במשך מיליוני שנים וזה יכול להמשיך לעבוד שוב למרות הכאבים. המוח יודע להתריע שמשהו השתבש והוא גם יכול להבריא אותנו באופן טבעי ולאפשר לגוף להתחדש בצורה תקינה.

המדע מכיר היטב את העובדה שהכאב שנוצר במוח משמש למעשה 'נורת אזהרה', כמו נורת האזהרה במכונית, כאב "בצבע כתום" אומר סע למוסך ותבדוק מה השתבש, כאב "בצבע אדום" אומר גב תפוס, אז עצור בצד ואל תזוז עד שתגיע העזרה.

הכאב הוא מנגנון מצוין להתריע בפנינו. למעשה הוא חלק מהפתרון של הבעיה, כי  הוא מספק לנו מידע חשוב שמשהו לא בסדר ודורש התייחסות ופעולה – אז כן, אנחנו צריכים ללמד להקשיב לגוף שלנו ולהתייחס לעניין עוד לפני שהכאב מופיע, כשישנם 'סימנים מעידים' בתחושות ומיחושים שמשהו השתבש.

את ה'סימנים המעידים' נצבע בצבע צהוב כמו ברמזור. השאלה מה נבחר לעשות, לנוח ולשחרר לחצים? או שבאורח החיים המטורף שלנו, עם כל הלחצים נעדיף להתעלם מהם עד שמגיע ה"קש ששובר את גב הגמל".

האמת היא שאין דבר כזה קש ששובר את גב הגמל, ישנם כל מיני "קשים" ההולכים ומצטברים בגופנו, יוצרים לחצים על מערכת העצבים וכשהמוח מזהה שאין לו קשר טוב עם הגוף אז הוא משדר לנו בהתחלה בצהוב ואחר כך בכתום ובסוף מניף דגל אדום עוצר את הגוף ומוציא אותנו מהמשחק.

זה יכול להיות שאנחנו מגזימים בפעילות מאומצת, או מתכופפים וחוזרים על תנועה לא נכונה, ללא התאמה ליכולות הגוף שפוגעת ביציבה ובגוף. אולי יש לנו פציעה בשריר שחשוב שנהיה זהירים עד שתחלים וחשוב שלא נחמיר את הנזק.

במצב זה מנגנון הכאב שומר עלינו ומנחה אותנו מה לא כדאי שנעשה בזמן שהגוף מחלים מהפציעה.

המידע שמספק לנו מנגנון הכאב במצבים אלו, חשוב מאוד ועוזר לנו להקשיב לגוף, להיזהר, להפעיל את הגוף בהתאם לבעיות ולאפשר בכך את תהליך הריפוי הטבעי.

הביטוי כאבים כרוניים מוכר לרובנו, במיוחד אלו הסובלים מהם במשך זמן ממושך, כלומר מספר חודשים של כאבים שאינם מרפים, כאשר אצל חלק מהאנשים הכאב יכול להמשיך גם אחרי שהפציעה המקורית החלימה!

אצל חלק מהאנשים הכאב יכול להתפשט לאזורים אחרים בגוף שאין בהם פגיעה.

עבור אנשים אלו הסובלים מכאבים, מנגנון הכאב כבר לא מספק מידע חיוני, אינו תורם להחלמה ולמעשה הכאב עצמו הופך לעיקר הבעיה.

במצב זה המוח למד "להיות בכאב". הדרך בה המוח לומד זאת דומה לדרך בה המוח לומד גם את שאר הדברים ונקראת "הסתגלות מוחית" או יכולת ההתאמה וההשתנות של המערכת העצבית במוח (הפלסטיות העצבית=נוירו-פלסטית), כן המוח שלנו מסוגל וחייב להשתנות כל הזמן בהתאם לשינויים שאנו כופים עליו באורח החיים המודרני ובכלל.

למשל, אם החלטנו שאנו רוצים ללמוד לשחק גולף או לרוץ מרתון, המוח והגוף ילמדו לשחק גולף או לרוץ מרתון, בהדרגה תוך כדי אימונים יתרחשו השינויים ותיווצר היכולת.

כשאנחנו מתמקדים בללמוד משהו מופעל מנגנון "ההסתגלות המוחית" (הפלסטיות העצבית) וזה טוב כי זה מאפשר ללמוד משהו חדש. אך כשאנחנו ממוקדים בכאב זה עשוי להנציח את הכאב ולהחמיר את המצב ויהיה קשה יותר להיפטר ממנו.

המוח לומד שהוא צריך לשדר לנו כאב, מדוע?, שוב אין ביכולתנו לענות על שאלה זו אך למוח ישנה יכולת ללמוד את ההיפך ושאין יותר צורך לשדר כאב וזה נהדר כי יש משהו שאנחנו יכולים לעשות, אפילו במחשבה ובכך לצאת ממצב של כאבים כרוניים.

לכן מועיל יותר להתמקד בדברים חיוביים, להתמקד במה שעובד עבורנו טוב, במה שמשמח אותנו, במה שאנחנו יכולים להודות עליו. עקרון זה של התמקדות בחשיבה חיובית נמצא חיוני לתהליך הריפוי הטבעי.

מדענים שבחנו את עקרונות הכירופרקטיקה, מצאו שהכוונון הכירופרקטי הממוקד משפיע ומשנה את תפקודי המוח. לכירופרקטיקה השפעה נוירו-פלסטית על המוח.

אחד האזורים המושפעים ביותר במוח מהכוונון הכירופרקטי הממוקד הוא "הקליפה הקדם מצחית" (Prefrontal Cortex), זהו אזור במוח הקשור להתפתחות של הכאב הכרוני, הכאב המתמשך שכל הזמן אנו מרגישים אותו. זו הסיבה שטיפול ותחזוקה כירופרקטית מוקדמת יכולים לשפר ולהביא לתוצאות בטווח רחוק ואף למנוע כאב כרוני. כאשר לטווח הקצר הכוונון הכירופרקטי הממוקד עשוי להרגיע ולהקל ולהנמיך או אף לכבות את תפיסת ותחושת הכאב במוח.

ממצא זה מסביר שהכוונון הכירופרקטי הממוקד לא תמיד יהיה במקום בו חשים את הכאב, הכירופרקט יחפש אזורים בהם יש תזוזה או מחסור תנועה תקינה בעמוד השדרה, בחוליות, בדיסקים  ושם יכוונן בהתאמה.

אז לא לדאוג אם הכוונון והטיפול לא כוללים מגע באזור שבו מורגש הכאב. כפי שצוין תחושת הכאב נוצרת במוח ואיננה בהכרח קשורה למיקום בגוף שבו אנחנו חושבים וחשים את הבעיה.

ממצאים מדעיים מראים שהכוונון הכירופרקטי מסייע למוח להבין מה קורה בתוך הגוף, כך שהוא יוכל להגיב בצורה מדויקת יותר ולשפר את השליטה במערכות הגוף.

בסופו של דבר הכוונון הכירופרקטי משפר את הקשר בין המוח לגוף, מפחית כאבים ומקדם את תהליך הריפוי הטבעי.

המידע המונגש כאן על ידי חברת גיבוי יומי בע"מ, יצרנית מוצר הנוחות Respine4u שפותח לשימוש ביתי על פי תפיסת הכירופרקטיקה הכללית [ההוליסטית], מסופק למטרות חינוך, בידור, העשרה ומיועד לשיתוף ידע ומידע בלבד.

 

מידע זה אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי ו/או טיפול מכל סוג.  חברת גיבוי יומי בע"מ אינה לוקחת שום אחריות על השימוש או אי השימוש במידע זה.

 

המידע אמנם מבוסס על הסרטונים של הוביק מחקר בע"מ (Haavik Research Limited) ומיועד לעודד אותך למודעות לבריאות בכלל ובפרט אך בכל הנוגע לבריאות גופך יש להתבסס על מאפייני אורח החיים שלך, הלמידה העצמית והמחקר שלך ובשיתוף שלך עם אנשי מקצוע מומחים בתחום הבריאות.

 

 

 

 

מאמר זה מבוסס על מידע מחקרי מ- Haavik Research Limited

אהבת? שתף את הפוסט!

סגירת תפריט
×
×

עגלת קניות

תנאי השימוש

פטור/הגבלת אחריות:

ה־Respine4u הינו מוצר נוחות ואינו מוצר רפואי ואינו מיועד לטיפול רפואי ועל כן, אם וככל והנך סובל מבעיה רפואית כלשהי, הרי שהנך נדרש להתייעץ עם הרופא המטפל טרם השימוש במוצר.

מובהר בזאת כי החברה לא תהיה אחראית ולא תכסה עלות כל נזק ישיר או עקיף שנגרמו/ייגרמו למשתמש עקב השימוש ב־Respine4u. נציגי החברה אינם מעניקים כל ייעוץ רפואי בנוגע לשימוש במוצר ועל כן אם וככל שהמשתמש זקוק לאישור רפואי לשימוש במוצר, הרי שקבלת אישור זה תהא באחריותו הבלעדית. לתשומת לב המשתמש, השימוש במזרן עלול לגרום לעיתים לתחושת אי נעימות ו/או בחילה ו/או הרגשת סחרחורת קלה.